Veelgestelde vragen

Verkoudheid, griep en allergie

 • Verkoudheid

  Verkoudheid

  • Heb ik een verkoudheid of de griep?

   Heb ik een verkoudheid of de griep?

   Hoewel ze beide veroorzaakt worden door virussen, hebben een verkoudheid en griep verschillende symptomen. Symptomen van de griep verschijnen meestal plotseling, terwijl symptomen van een verkoudheid langzaam opkomen.

   Symptomen van een verkoudheid beginnen vaak met keelpijn. Na één of twee dagen, gaat dit meestal over in nasale symptomen en neusverstopping samen met een hoest. Koorts is zeldzaam bij volwassenen, maar lichte koorts is mogelijk. Bij kinderen komt een verkoudheid met koorts meer voor.

   Symptomen van de griep verschijnen sneller dan symptomen van een verkoudheid. Symptomen van de griep omvatten koorts, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, verstopte neus en hoesten. De meest symptomen van griep verbeteren binnen twee tot vijf dagen, maar het is niet ongewoon om je een week of langer belabberd te voelen. Seizoensgriep gaat meestal niet gepaard met diarree en braken, tenminste niet bij volwassenen. Deze symptomen doen zich echter wel voor bij buikgriep, wat een populaire maar verkeerde benaming is voor gastroenteritis.

  • Hoe vaak kan ik per jaar verkouden zijn?

   Hoe vaak kan ik per jaar verkouden zijn?

   De meeste mensen zijn 2 tot 5 keer per jaar verkouden. Kinderen hebben de neiging om vaker verkouden te zijn dan volwassenen, omdat ze nog geen immuniteit hebben opgebouwd.

  • Kan ik antibiotica nemen om mijn verkoudheid te behandelen?

   Kan ik antibiotica nemen om mijn verkoudheid te behandelen?

   Verkoudheden worden veroorzaakt door virussen. Antibiotica werken enkel tegen bacteriën, niet tegen virussen. Het onnodig gebruik van antibiotica op een frequente basis kan de werking van goede bacteriën in je maag-darmstelsel in het gedrang brengen en kan ervoor zorgen dat je resistentie ontwikkelt tegen antibiotica.

  • Waarom worden kinderen zo vaak verkouden?

   Waarom worden kinderen zo vaak verkouden?

   Naargelang ze ouder worden, worden kinderen minder vaak verkouden omdat hun immuunsysteem sterker wordt. Jongere kinderen zijn over het algemeen vaker verkouden omdat ze nog immuniteit moeten opbouwen tegen de verschillende virussen die er bestaan. Kinderen met oudere broers en zussen en kinderen die naar de kleuterschool gaan hebben over het algemeen meer verkoudheden.

  • Mijn kind heeft een verkoudheid. Welk medicijn moet ik gebruiken?

   Mijn kind heeft een verkoudheid. Welk medicijn moet ik gebruiken?

   Er is geen remedie tegen een gewone verkoudheid. Het beste dat u kunt doen is de symptomen behandelen. Meestal zijn de symptomen het ergst de eerste 2-3 dagen, en dan begint het beter te gaan.

   Symptomen van een verkoudheid kunnen behandeld worden met pijnstillers zoals paracetamol om de pijn, hoofdpijn en koorts te verlichten (doorgaans pas vanaf een leeftijd van 3 maanden oud toe dienen). Otrivin 0,05% xylometazoline helpt de nasale verstopping te verlichten bij kinderen van 2 tot 12 jaar.

  • Kun je verkoudheid genezen?

   Kun je verkoudheid genezen?

   Er is geen remedie tegen een gewone verkoudheid. Het beste dat u kunt doen is de symptomen behandelen. Meestal zijn de symptomen het ergst de eerste 2-3 dagen, en daarna begint het beter te gaan.

   Symptomen van een verkoudheid kunnen behandeld worden met pijnstillers / koortswerende middelen zoals paracetamol of ibuprofen om pijn, hoofdpijn en koorts te verlichten.

   Otrivin heeft producten met een speciale formule om een verstopte neus te verlichten.

  • Bestaat er een vaccin tegen verkoudheid?

   Bestaat er een vaccin tegen verkoudheid?

   Er bestaat momenteel geen vaccin tegen normale verkoudheden. Er bestaat een griepvaccin, maar dit heeft geen effect op een verkoudheid.

  • Hoe kan ik een verkoudheid behandelen?

   Hoe kan ik een verkoudheid behandelen?

   Er bestaat geen behandeling tegen een verkoudheid. U kunt echter wel de symptomen behandelen.

   Drink veel (vermijd wel dranken met cafeïne zoals koffie, thee en cola) zodat het slijm loskomt. Gorgelen met zout water helpt om keelpijn te verlichten, middelen die de zwelling van het neusslijmvlies verminderen, kunnen helpen om de neus vrij te maken. Fysiologische neussprays kunnen ook helpen om vrijer te kunnen ademen, gebruik paracetamol of ibuprofen om koorts of hoofdpijn te verlichten, voor lichte hoest helpen water en fruitsap vermijd ruimtes met veel rook.

  • Moet ik thuis blijven wanneer ik verkouden ben?

   Moet ik thuis blijven wanneer ik verkouden ben?

   Met een verkoudheid bent u meestal niet ziek. Neem wel in overweging dat, als u verkouden bent, u mensen om u heen zou kunnen besmetten. Thuis blijven wanneer u verkouden bent, kan de verspreiding van mogelijke ziektekiemen en/of bacillen tegen gaan. Thuisblijven kan echter leiden tot een slechtere staat, waarbij een langere herstelperiode nodig kan zijn.

  • Kan ik verkouden worden door koud weer?

   Kan ik verkouden worden door koud weer?

   In het kort, nee. De enige manier om verkouden te worden is door een virus. Waarom worden mensen dan vaker ziek in de winter? Op die vraag is er geen concreet antwoord. Maar wanneer het buiten koud is, zitten mensen over het algemeen vaker samen binnen waar de virussen gemakkelijk doorgegeven kunnen worden.

   Virussen zijn langer actief in een vochtige lucht bij lagere temperaturen.

 • Allergieën

  Allergieën

  • Wat is een allergie?

   Wat is een allergie?

   Allergie is het woord dat gebruikt wordt om de reactie te beschrijven dat het lichaam heeft tegen een voedingsmiddel of stof in de omgeving. De meeste stoffen die een allergie veroorzaken zijn niet schadelijk en hebben geen effect op mensen die er niet allergisch voor zijn.

   Elke stof die een allergische reactie veroorzaakt wordt een allergeen genoemd. Enkele van de meest voorkomende allergenen zijn:
   · pollen
   · huisstofmijt
   · schimmel
   · huisdieren
   · noten

   Een allergie ontwikkelt zich wanneer het immuunsysteem van het lichaam reageert op een allergeen. Het lichaam produceert antistoffen om het allergeen te bestrijden, in een reactie genaamd een immuunreactie. De volgende keer dat een persoon in contact komt met het allergeen, herinnert het lichaam de vorige blootstelling en produceert het meer antistoffen. Dit veroorzaakt ook de vrijgave van chemische stoffen in het lichaam die leiden tot een allergische reactie.

  • Hoe weet ik dat ik een allergie heb?

   Hoe weet ik dat ik een allergie heb?

   Allergische reacties doen zich niet de eerste keer dat u in contact komt met een allergeen voor, maar bij latere contacten.

   Dit is omdat het immuunsysteem van het lichaam eerst gevoeligheid moet ontwikkelen aan het allergeen voordat u allergisch kunt worden. Met andere woorden, uw immuunsysteem moet het allergeen herkennen en herinneren (bijvoorbeeld: haren van huisdieren of pollen). Dit proces staat bekend als sensibilisatie.

   Typische allergische reacties zijn irritatie en ontsteking (opzwelling) in het lichaam. Symptomen kunnen zijn:
   · verstopte neus
   · niezen
   · hoest
   · geïrriteerde ogen, neus of keel
   · waterige ogen
   · buiten adem zijn
   · kortademigheid
   · astma
   · eczeem

   Het is belangrijk om te weten dat deze symptomen ook door andere zaken kunnen worden veroorzaakt. Alleen een arts kan een allergie vaststellen (met behulp van onderzoeken).

  • Is astma een allergie?

   Is astma een allergie?

   Astma en allergieën gaan vaak samen. Astma is een ziekte van de vertakkingen van de luchtpijp (luchtpijpvertakkingen), die lucht in en uit de longen brengen. Er zijn verschillende soorten astma: allergische astma is een type astma dat veroorzaakt wordt door een allergie (bijvoorbeeld: pollen of schimmelsporen, vaak huisstofmijt).
   Tijdens een aanval van astma kunnen er drie dingen gebeuren die het ademen belemmeren:
   1. De spieren in de longen trekken samen waardoor de luchtwegen smaller worden.
   2. De binnenkant van de luchtwegen raakt opgezwollen en ontstoken.
   3. Tenslotte, gaan de cellen die er zich rond bevinden dikker slijm dan gewoonlijk produceren.
   De belemmering van de beweging van lucht in en uit de longen maakt het ademen moeilijk.

    

  • Hoe kan ik de effecten van mijn allergie verminderen?

   Hoe kan ik de effecten van mijn allergie verminderen?

   Probeer eerst en vooral zo veel mogelijk de allergenen te vermijden waarvoor u gevoelig bent.

   Als u allergisch bent voor pollen, vermijd dan het allergeen en u zou een klimaatregelaar kunnen gebruiken om allergenen uit uw huis te houden. Voor huisstofmijten, plaats stofbestendige hoezen op uw matras en kussens. Als u allergisch bent voor huisdieren, probeer ze dan uit uw slaapkamer te houden.

  • Welke soorten allergieën zijn er?

   Welke soorten allergieën zijn er?

   Er zijn verschillende veelvoorkomende allergieën, zoals:
   · pollen
   · schimmel
   · huidschilfers van huisdieren
   · huisstofmijt
   · stof
   · zeevruchten
   · eieren
   · latex
   Insectenbeten, juwelen, cosmetica, kruiden, en andere substanties kunnen ook allergische reacties veroorzaken.
   Sommige mensen kunnen ook reacties ontwikkelen die op allergieën lijken bij warme of koude temperaturen, zonlicht of andere omgevingsprikkels. Soms kan één contactmoment (de huid schuren of strelen) een allergische reactie veroorzaken zoals netelroos/urticaria.

  • Kunnen kinderen allergieën ontwikkelen?

   Kunnen kinderen allergieën ontwikkelen?

   Bij de meeste mensen, verschijnen allergieën voor het eerst tijdens de kinderjaren. Allergische afwijkingen staan op nummer één in de lijst van chronische ziekten bij kinderen.

   Elk kind kan een allergie ontwikkelen, maar kinderen van families met een verleden van allergieën hebben meer kans om allergisch te zijn. Kinderen kunnen van hun ouders de aanleg erven om allergisch te worden, maar slechts sommigen zullen een actieve allergische ziekte ontwikkelen.

   Allergieën bij kinderen kunnen opduiken onder verschillende vormen, zoals:
   · huiduitslag (atopische dermatitis of eczeem)
   · seizoens-/permanente allergische rhinitis (ook gekend als hooikoorts)
   · voedselallergieën
   · astma

   Allergische rhinitis, of de seizoensgebonden allergie ‘hooikoorts’, zoals deze beter gekend is, is de meest voorkomende van alle allergieën tijdens de kinderjaren. Het veroorzaakt een lopende, jeukende neus, niezen en verstopping van de neus. Het kan het hele jaar voorkomen.

  • Wanneer bereiken allergieën een piek?

   Wanneer bereiken allergieën een piek?

   Als uw allergieën verschijnen in bepaalde periodes van het jaar (seizoensgebonden allergie), dan kan het zijn dat u allergisch bent voor pollen. In de lente is de bestuiving van bomen meestal de schuldige voor allergieën. In de zomer, brengen vooral gras en onkruid pollen voort. In de herfst, is het onkruid, vooral ambrosia.

   Als uw symptomen een heel jaar duren (permanente allergie), kan het zijn dat u allergisch bent voor huisstofmijten, huidschilfers van huisdieren of schimmel. Buiten kennen schimmels meestal een piek in de late zomer of vroege herfst. Maar ze kunnen het hele jaar aanwezig zijn.

   U kunt allergisch zijn voor meer dan één ding, en u kunt zowel seizoensgebonden allergie hebben, als een permanente allergie. In feite is het normaal dat mensen met een allergie allergisch zijn voor meer dan één ding.

  • Wat kan hooikoorts veroorzaken?

   Wat kan hooikoorts veroorzaken?

   Meestal wordt hooikoorts veroorzaakt door pollen geproduceerd door gras, es of lindeboom met kleine bladeren.

  • Welke planten veroorzaken allergische symptomen?

   Welke planten veroorzaken allergische symptomen?

   U kunt meer pollen en seizoensgebonden allergieën verwachten indien u in contact komt met een van deze planten:
   Bloemen/kruiden maranth (varkenskruid), kamille, chrysanten, madeliefjes, guldenroede, gewone zonnebloemen.
   Heesters/wijnstokken cipres, jasmijn wijnstokken, jeneverbes, blauweregen.
   Bomen:
   Els, es (mannelijk), esp (mannelijk), beuk, berk, box elder (mannelijk), ceder (mannelijk), populier (mannelijk), olm, carya, rode en zilveren esdoorn (mannelijk), moerbeiboom (mannelijk), eik, olijfboom, palm (mannelijk), pecannoot, pijnbomen, populier (mannelijk), esdoorn, walnoot, wilg (mannelijk).
   Grassen:
   Bermuda, zwenkgras, Johnson, juni, boomgaard, Engels raaigras, wit struisgras, zoutgras, zoet lentegras, timotheegras.
   Onkruid: Cocklebur, ambrosia, Russische distel, alsem

 • Sinussen

  Sinussen

  • Wat is sinusitis?

   Wat is sinusitis?

   Sinusitis is een ontsteking of infectie van de binnenkant van de sinusholtes. Dit zijn de holle ruimtes in uw kaken en rond uw ogen.
   U heeft vier paar sinussen in uw hoofd:

   · twee achter uw voorhoofd
   · twee aan elke kant van de brug van uw neus
   · twee achter uw ogen
   · twee achter uw kaaksbeenderen

   Uw sinussen openen in uw neusholte en helpen de temperatuur en de watergehalte controleren van de lucht die uw longen bereikt. Normaal loopt het slijm dat op natuurlijke wijze geproduceerd wordt door uw sinussen in uw neus door kleine kanalen.

   Sinusitis kan zich voordoen als deze twee kanalen geblokkeerd raken nadat de sinussen geïnfecteerd en ontstoken raken. Sinusinfecties volgen vaak op een verkoudheid en kunnen pijn en druk veroorzaken in uw voorhoofd, ogen en kaken.

  • Wat zijn de symptomen van sinusitis?

   Wat zijn de symptomen van sinusitis?

   Wanneer u pijn en druk voelt in uw aangezicht, en een lopende en verstopte neus, dan is er een grote mogelijkheid dat u leidt aan sinusitis. U kunt ook meer pijn en druk voelen in uw aangezicht wanneer u voorover leunt of uw hoofd beweegt. 

   Andere gebruikelijke symptomen van sinusitis omvatten:
   · pijn en gevoeligheid aan de sinussen in het aangezicht
   · lopende neus
   · verstopte neus
   · koorts
   · hoofdpijn
   · slechte adem
   · hoest
   · koorts

  • Wat veroorzaakt sinusitis?

   Wat veroorzaakt sinusitis?

   Sinusitis kan veroorzaakt worden door:
   · virussen
   · bacteriën
   · allergieën
   · mechanische obstakels

   En de meest voorkomende oorzaak zijn dezelfde virussen die een gewone verkoudheid veroorzaken. Veel mensen met nasale allergieën, zoals allergische rhinitis - bijvoorbeeld - lopen veel kans op terugkerende sinusitis of sinusitis op lange termijn. Nasale poliepen, vreemde objecten (meestal bij kinderen), structurele problemen in de neus zoals een afwijkend tussenschot, en andere condities kunnen ook de nasale doorgangen blokkeren, wat het risico op sinusitis vergroot.

  • Hoe kan ik sinusitis voorkomen?

   Hoe kan ik sinusitis voorkomen?

   Er zijn verschillende manieren om de kans op sinusitis te verkleinen:
   · vermijd contact met mensen die een verkoudheid hebben en andere virale infecties van de bovenste luchtwegen. Als u contact hebt met mensen die deze infecties hebben, was dan vaak uw handen, in het bijzonder nadat u in contact was met zij die besmet zijn.
   · Spoel de neus met zout water.
   · vermijd rook van sigaretten, sigaren en pijpen in uw huis en op de werkplek. Rook veroorzaakt en irriteert ontstoken membranen in uw neus en sinussen.
   · als u allergieën hebt, vermijd dan de dingen die uw allergische aanvallen op gang brengen.
   · vermijd het inademen van droge lucht. Overweeg het gebruik van een luchtbevochtiger thuis en op het werk om de luchtvochtigheid te verhogen. Over het algemeen voorkomen dingen die verkoudheden voorkomen ook acute sinusitis. Het beste advies is er een gezonde levensstijl op na te houden. Rook niet, sport regelmatig, geniet van een gezond dieet rijk aan vitamines, neem voldoende frisse lucht binnen, slaap voldoende, beperk alcoholgebruik en vermijd stress. Dit zal uw immuunsysteem versterken en helpt om ziektes te voorkomen.

  • Hoe lang kan sinusitis duren?

   Hoe lang kan sinusitis duren?

   In ongecompliceerde gevallen, beginnen de symptomen van sinusitis te verbeteren na een paar dagen. Sinusitis kan ofwel acuut (plotseling) of chronisch (lange termijn) zijn. De meeste acute virale sinusinfecties verdwijnen meestal vanzelf binnen de 10 tot 14 dagen.

    

  • Hoe wordt sinusitis behandeld?

   Hoe wordt sinusitis behandeld?

   Voor verstopte neus, kunt u de producten van Otrivin gebruiken, onder de vorm van neusdruppels en neussprays, om de gevolgen van sinusitis te verlichten. In de meeste gevallen geneest sinistitis vanzelf.

   Antibiotica werken niet bij virale infecties, dus ze zullen niet werken bij sinusitis veroorzaakt door een virus.
   Echter, bacteriële sinusitis kan behandeld worden met antibiotica. U zult zich waarschijnlijk na een paar dagen beter voelen, maar de symptomen kunnen blijven aanhouden gedurende verschillende weken. Het kan zijn dat u het medicijn langer moet nemen als u chronische sinusitis hebt.

   Medicijnen die het meest gebruikt worden om sinusitis te behandelen bevatten een combinatie van:
   · antibiotica, zoals amoxicilline, die bacteriën doden
   · analgetica, pijnstillers, zoals paracetamol of ibuborfen om de pijn en koorts te verlichten
   · aucolytics, die het slijm dunner maken
   · deze behandelingen zijn geen zelfzorg middelen.

  • Hoe kan ik mijn sinusitis behandelen zonder het gebruik van medicijnen?

   Hoe kan ik mijn sinusitis behandelen zonder het gebruik van medicijnen?

   Het beste advies is om uzelf warm te houden en geen zware inspanningen te doen. Er zijn ook verschillende dingen die u thuis kunt doen om uw symptomen te helpen verlichten:
   · voldoende drinken
   · ruimten met rook vermijden
   · plaats een hete, dampende handdoek of een gel pack op uw aangezicht gedurende 5 tot 10 minuten per keer, verschillende keren per dag
   · adem warme, vochtige lucht in van een stomende douche, een heet bad, of een afwasbak gevuld met heet water.
   · decongestiva, zoals het assortiment van Otrivin, welke de symptomen van sinusitus kunnen behandelen.

  • Is sinusitis besmettelijk?

   Is sinusitis besmettelijk?

   Virale infecties die leiden tot sinusitis kunnen besmettelijk zijn, daar waar bacteriële sinusitis dit over het algemeen niet is.

   Het is belangrijk om te herinneren dat de meeste virale infecties van de bovenste luchtwegen (gewone verkoudheden) een verstopping van de neus veroorzaken, waarbij de sinussen betrokken kunnen zijn. Als de virale infectie van de sinussen langer duurt dan de normale duur van een verkoudheid, bestaat de mogelijkheid dat u virale sinusitis heeft. Deze virussen zijn zeer besmettelijk en zullen waarschijnlijk een verkoudheid veroorzaken.

   Bacteriële sinusitis komt het meest voor als een complicatie van een virale gewone verkoudheid. Bacteriën die normaal aanwezig zijn in de neus en de keel maken gebruik van de virale infectie om binnen te dringen in de ontstoken sinusdoorgangen. Deze sinusitis veroorzakende bacteriën kunnen overgedragen worden van persoon op persoon, maar zullen geen infectie veroorzaken zonder dat de juiste omstandigheden aanwezig zijn. In tegenstelling tot verkoudheidsvirussen, zullen de meeste mensen die in contact komen met iemand die lijdt aan sinusitis de infectie niet ontwikkelen, zelfs wanneer ze blootgesteld worden aan de bacteriën.

 • Otrivin gebruiken

  Otrivin gebruiken

  • Kan ik Otrivin gebruiken als ik zwanger ben?

   Kan ik Otrivin gebruiken als ik zwanger ben?

   Raadpleeg je arts voordat je Otrivin Xylometazoline gebruikt tijdens de zwangerschap. Otrivin zoutoplossing kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Otrivin Eucalyptus mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

  • Kan ik Otrivin gebruiken tijdens de borstvoeding?

   Kan ik Otrivin gebruiken tijdens de borstvoeding?

   Consulteer altijd een dokter voordat u Otrivin gebruikt tijdens de borstvoeding, behalve als u Otrivin baby en volwassen zoutspray gebruikt.

  • Kan ik verslaafd raken aan Otrivin?

   Kan ik verslaafd raken aan Otrivin?

   Het is onwaarschijnlijk dat u verslaafd raakt aan Otrivin, als u het gebruikt zoals geadviseerd. Het actieve ingrediënt xylometazoline is al meer dan 50 jaar op de markt in Europa en werd al door meer dan 660 miljoen mensen gebruikt. U moet altijd zorgvuldig de bijsluiter van het product lezen voordat u Otrivin gebruikt en u houden aan de instructies m.b.t. de dosering, frequentie van gebruik en de duur van de behandeling.

  • Hoe gebruik ik Otrivin?

   Hoe gebruik ik Otrivin?

   Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking of bijsluiter.

  • Kan Otrivin gebruikt worden door kinderen?

   Kan Otrivin gebruikt worden door kinderen?

   Kinderen kunnen Otrivin zoutoplossing producten gebruiken. Otrivin producten die 0,1% xylometazoline bevatten mogen niet gebruikt worden door kinderen jonger dan 12 jaar, waarbij de Otrivin Duo vanaf 18 jaar gebruikt mag worden. Otrivin voor kinderen 0,05% xylometazoline kan gebruikt worden bij kinderen van 2 tot 12 jaar onder het toezicht van een volwassene.

   De zoutoplossing met eucalyptus kan vanaf 6 jaar worden gebruikt.

  • Waar kan ik de Otrivin producten kopen?

   Waar kan ik de Otrivin producten kopen?

   Otrivin producten kunt u kopen in de supermarkt, drogisterij en apotheek zonder voorschrift. 

 • Top veelgestelde vragen

  Top veelgestelde vragen

  Kan ik antibiotica nemen om mijn verkoudheid te behandelen?

  • Heb ik een verkoudheid of de griep?

   Heb ik een verkoudheid of de griep?

   Hoewel ze beide veroorzaakt worden door virussen, hebben een verkoudheid en griep verschillende symptomen. Symptomen van de griep verschijnen meestal plotseling, terwijl symptomen van een verkoudheid langzaam opkomen.

   Symptomen van een verkoudheid beginnen vaak met keelpijn. Na één of twee dagen, gaat dit meestal over in nasale symptomen en neusverstopping samen met een hoest. Koorts is zeldzaam bij volwassenen, maar lichte koorts is mogelijk. Bij kinderen komt een verkoudheid met koorts meer voor.

   Symptomen van de griep verschijnen sneller dan symptomen van een verkoudheid. Symptomen van de griep omvatten koorts, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, verstopte neus en hoesten. De meeste symptomen van griep verbeteren binnen twee tot vijf dagen, maar het is niet ongewoon om je een week of langer belabberd te voelen. Seizoensgriep gaat meestal niet gepaard met diarree en braken, tenminste niet bij volwassenen. Deze symptomen doen zich echter wel voor bij buikgriep, wat een populaire maar verkeerde benaming is voor gastroenteritis.

  • Hoe vaak kan ik per jaar verkouden zijn?

   Hoe vaak kan ik per jaar verkouden zijn?

   De meeste mensen zijn 2 tot 5 keer per jaar verkouden. Kinderen hebben de neiging om vaker verkouden te zijn dan volwassenen, omdat ze nog geen immuniteit hebben opgebouwd.

  • Kan ik antibiotica nemen om mijn verkoudheid te behandelen?

   Verkoudheden worden veroorzaakt door virussen. Antibiotica werken enkel tegen bacteriën, niet tegen virussen. Het onnodig gebruik van antibiotica op een frequente basis kan de werking van goede bacteriën in je maag-darmstelsel in het gedrang brengen en kan ervoor zorgen dat je resistentie ontwikkelt tegen antibiotica.

  • Waarom worden kinderen zo vaak verkouden?

   Waarom worden kinderen zo vaak verkouden?

   Naargelang ze ouder worden, worden kinderen minder vaak verkouden omdat hun immuunsysteem sterker wordt. Verkoudheden komen meestal meer voor in de koudere maaden wanneer kinderen binner en dichter bij elkaar zitten. Jongere kinderen zijn over het algemeen vaker verkouden omdat ze nog immuniteit moeten opbouwen tegen de verschillende virussen die er bestaan. Kinderen met oudere broers en zussen en kinderen die naar de kleuterschool gaan hebben over het algemeen meer verkoudheden.

  • Mijn kind heeft een verkoudheid. Welk medicijn moet ik gebruiken?

   Mijn kind heeft een verkoudheid. Welk medicijn moet ik gebruiken?

   Er is geen remedie tegen een gewone verkoudheid. Het beste dat u kunt doen is de symptomen behandelen. Meestal zijn de symptomen het ergst de eerste 2-3 dagen, en dan begint het beter te gaan.

   Symptomen van een verkoudheid kunnen behandeld worden met pijnstillers zoals paracetamol om de pijn, hoofdpijn en koorts te verlichten (doorgaans pas vanaf een leeftijd van 3 maanden oud toe dienen). Otrivin 0,05% xylometazoline helpt de nasale verstopping te verlichten bij kinderen van 2 tot 12 jaar.

  • Wat is een allergie?

   Wat is een allergie?

   Allergie is het woord dat gebruikt wordt om de reactie te beschrijven dat het lichaam heeft tegen een bepaald voedingsmiddel of stof in de omgeving. De meeste stoffen die een allergie veroorzaken zijn niet schadelijk en hebben geen effect op mensen die er niet allergisch voor zijn.

   Elke stof die een allergische reactie veroorzaakt wordt een allergeen genoemd. Enkele van de meest voorkomende allergenen zijn:
   · pollen
   · huisstofmijt
   · schimmel
   · huisdieren
   · noten

   Een allergie ontwikkelt zich wanneer het immuunsysteem van het lichaam reageert op een allergeen als een bedreiging, zoals een infectie. Het lichaam produceert antistoffen om het allergeen te bestrijden, in een reactie genaamd een immuunreactie.
   De volgende keer dat een persoon in contact komt met het allergeen, herinnert het lichaam de vorige blootstelling en produceert het meer antistoffen. Dit veroorzaakt ook de vrijgave van chemische stoffen in het lichaam die leiden tot een allergische reactie.

  • Hoe weet ik dat ik een allergie heb?

   Hoe weet ik dat ik een allergie heb?

   Allergische reacties doen zich niet de eerste keer dat u in contact komt met een allergeen voor, maar bij latere contacten.

   Dit is omdat het immuunsysteem van het lichaam eerst gevoeligheid moet ontwikkelen aan het allergeen voordat u allergisch kunt worden. Met andere woorden, uw immuunsysteem moet het allergeen herkennen en herinneren (bijvoorbeeld: haren van huisdieren of pollen). Dit proces staat bekend als sensibilisatie.

   Typische allergische reacties zijn irritatie en ontsteking (opzwelling) in het lichaam. Symptomen kunnen zijn:
   · verstopte neus
   · niezen
   · hoest
   · geïrriteerde ogen, neus of keel
   · waterige ogen
   · buiten adem zijn
   · kortademigheid
   · astma
   · eczeem

   Het is belangrijk om te weten dat deze symptomen ook door andere zaken kunnen worden veroorzaakt. Alleen een arts kan een allergie veststellen (met behulp van een onderzoek).

  • Wat is sinusitis?

   Wat is sinusitis?

   Sinusitis is een ontsteking of infectie van de binnenkant van de sinusholtes. Dit zijn de holle ruimtes in uw kaken en rond uw ogen.
   U heeft vier paar sinussen in uw hoofd:

   · twee achter uw voorhoofd
   · twee aan elke kant van de brug van uw neus
   · twee achter uw ogen
   · twee achter uw kaaksbeenderen

   Uw sinussen openen in uw neusholte en helpen de temperatuur en de watergehalte controleren van de lucht die uw longen bereikt. Normaal loopt het slijm dat op natuurlijke wijze geproduceerd wordt door uw sinussen in uw neus door kleine kanalen.

   Sinusitis kan zich voordoen als deze twee kanalen geblokkeerd raken nadat de sinussen geïnfecteerd en ontstoken raken. Sinusinfecties volgen vaak op een verkoudheid en kunnen pijn en druk veroorzaken in uw voorhoofd, ogen en kaken.

  • Hoe kan ik sinusitis voorkomen?

   Hoe kan ik sinusitis voorkomen?

   Er zijn verschillende manieren om de kans op sinusitis te verkleinen:
   · vermijd contact met mensen die een verkoudheid hebben en andere virale infecties van de bovenste luchtwegen. Als u contact hebt met mensen die deze infecties hebben, was dan vaak uw handen, in het bijzonder nadat u in contact was met zij die besmet zijn.
   · Spoel de neus met zout water.
   · vermijd rook van sigaretten, sigaren en pijpen in uw huis en op de werkplek. Rook veroorzaakt en irriteert ontstoken membranen in uw neus en sinussen.
   · als u allergieën hebt, vermijd dan de dingen die uw allergische aanvallen op gang brengen.
   · vermijd het inademen van droge lucht. Overweeg het gebruik van een luchtbevochtiger thuis en op het werk om de luchtvochtigheid te verhogen. Over het algemeen voorkomen dingen die verkoudheden voorkomen ook acute sinusitis. Het beste advies is er een gezonde levensstijl op na te houden. Rook niet, sport regelmatig, geniet van een gezond dieet rijk aan vitamines, neem voldoende frisse lucht binnen, slaap voldoende, beperk alcoholgebruik en vermijd stress. Dit zal uw immuunsysteem versterken en helpt om ziektes te voorkomen.