Hoe werkt uw neuS?

 

Uw neus is de belangrijkste ingang voor uw ademhalingsstelsel. Het maakt het mogelijk om lucht via 2 neusgaten in te ademen, waardoor u goed kunt ademen. De neusgaten worden bewaakt door een aantal lange borstelsachtige haren die voorkomen dat grote voorwerpen in de neusholten komen. Een gezonde neus zal de lucht om ons heen filteren, zodat wanneer de lucht in de longen komt, het warm en bevochtigd is. Het gevoelige longweefsel wordt zo beschermd tegen koude droge lucht en kan niet beschadigd worden door kleine deeltjes zoals stof en pollen. Het risico op infectie door virussen wordt zo verminderd. We kunnen ook de lucht ruiken wanneer het door de neus stroomt, wat bijdraagt aan onze smaak en de neus geeft elke individuele stem zijn specifieke geluid.  

Maar wat gebeurt er als de functie van de neus wordt verstoord? De bloedvaten in de neus raken ontstoken waardoor slijm ophoopt dat vloeibaar of droog kan zijn. Het resultaat is een 'verstopte neus', wat ervaren wordt als een vervelend symptoom van griep en verkoudheid, omdat het kan leiden tot ademhalings-, gehoor- en slaapproblemen.

Om de neus weer vrij te maken, kan een effectieve nasale decongestivum (middel dat zwelling vermindert) helpen. Otrivin kan een oplossing bieden voor dit ongemak voor volwassenen, adolescenten, kinderen en baby's.